logo mobiel

Slide background

Focus on performance

Transparent & energetic

Slide background

Independent

Entrepreneurial & focused on real estate

Slide background

Independent

Focused on real estate

Spanje het volgende succesverhaal binnen Europa?

 

Steeds vaker duiken er positieve berichten op met betrekking tot de situatie waarin de Spaanse economie zich bevindt. Niet alleen is het land technisch gezien uit de recessie, ook vermogensbeheerders en grote Spaanse bedrijven zien lichtpuntjes.

 

Telefonica, Spanje’s grootste telecombedrijf, neemt in dit opzicht de verkoop van saldo’s voor prepaidkaarten voor mobiele telefoons. Deze worden sneller opgewaardeerd dan een jaar geleden. Gemiddeld besteden de klanten van Telefonica 12 tot 13 euro per maand aan hun mobiele telefoon. In 2012 was dat nog 11 tot 12 euro.

 

Cesar Alierta, algemeen directeur van Telefonica Spanje, voorspeldenog in een rapport dat begin oktober werd gepubliceerd een economische groei voor Spanje van 0,9%. Dit is significant meer dan veel andere economen, de Spaanse overheid en zelfs het Internationaal Monetair Fonds voorzien.

‘Fantastische periode’

Emilio Botín, topman van een van Spanje’s grootste banken Santander S.A. en een invloedrijke miljonair ziet dat Spanje een ‘fantastische periode’ voor de boeg heeft. Volgens hem ontvangt Spanje inflows van investeerders overal vandaan.

 

Zo investeerde onlangs Microsoft-oprichter Bill Gates in een groot bouwbedrijf FCC. Casino-magnaat Sheldon Adelson heeft zijn zinnen gezet op Madrid voor een investering van vele miljarden en zo was daar in september de mysterieuze Mexicaanse tycoon David Matrinez Guzman die een aandeel van 5% in de Spaanse bank Sabadell nam. Goed voor een investering van 350 miljoen euro (samen met de Colombiaanse bankier Jaime Silinski.

SAREB

Ook zijn buitenlandse investeerders geïnteresseerd in de ‘slechte leningen’ van Spaanse banken, nu er tekenen zijn dat de economie in de Eurozone maar ook die in Spanje verbetert. Dit schrijft deFinancial Times op 23 oktober. SAREB, de Spaanse ‘bad bank’ ontving 30 biedingen ter waarde van een totaal van 300 miljoen euro voor het portfolio ‘Abacus’, de eerste bundel van slechte leningen op woningen die Sareb van de hand wil doen.

‘Volgende succesverhaal’

‘Spanje wordt het volgende succesverhaal binnen Europa’, aldus vindt Nick Gartside, chief investment officer voor vastrentende waarden van J.P. Morgan Asset Management tegen CityWire. ‘Ze hebben een geweldige prestatie geleverd met het aanpassen van hun economie’. J.P. Morgan investeerde zowel in Spaans staatspapier als in het bedrijfsleven. Volgens Gartside heeft Spanje zichzelf concurrerender gemaakt door aanpassingen op de binnenlandse markt.

Hoge verwachtingen van Spanje

Ook Patrick Vogel, fondsbeheerder bij Schroders van het ISF EURO Corporate Bond heeft hoge verwachtingen van Spanje. ‘Het land heeft de broodnodige hervormingen doorgevoerd en de omstandigheden veranderen meer ten gunste van groei. De Spaanse banken bouwen de slechte leningen af en over een paar jaar verkeren ook zij weer in gezondheid. Spanje kan in de voetsporen van IJsland en de Baltische staten treden, die eenzelfde proces doorlopen hebben’, zo zegt hij in IEXProfs.

Uit recessie

Onlangs meldde de Spaanse Bank dat het land technisch gezien uit de recessie is. De economie groeide in het derde kwartaal weer na 9 opeenvolgende maanden van krimp, zij het met 0,1%. De werkloosheid blijft echter een punt van grote zorg, samen met de nog steeds afnemende binnenlandse bestedingen.

Translate »